Niewiele osób wie, że siemie lniane ma właściwości lecznicze jak i odchudzające. W połączeniu z odpowiednią dietą oraz ćwiczeniami fizycznymi możemy uzyskać świetne efekty.
Siemię lniane i jego wartości odżywcze
Nasiona lnu zawierają dużo oleju oraz związki śluzowe, białkowe i kwasy organiczne takie jak witamina C, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej z nasion jest bogaty w kwasy omega-6, fitosterole oraz witaminę E. Siemie lniane to nie tylko odchudzanie – działa powlekająco, zmiękczająco oraz osłaniająco śluzówkę jelit. Jeśli namoczymy nasiona wodą uzyskamy delikatny środek przeczyszczający, polecany szczególnie osobom starszym. Siemię lniane używane jest również podczas chorób takich jak zapalenie oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu a także chorobach skórnych. Przydatne jest również przy leczeniu odmrożeń oraz oparzeń. Jest pomocny przy łuszczącej się skórze. Olej lniany regeneruje błony śluzowe oraz naskórek. Przy zatruciach pokarmowych jak i na codzień warto gotować sobie kisiel z siemienia lnianego. Taką miksturę spożywamy rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Taki kisiel ma dużo wartości odżywczych dla naszego układu pokarmowego i przynosi ulgę podczas choroby.
Odchudzanie a siemię lniane
Siemię lniane ma również właściwości odchudzające. Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu we krwi a z tym często mają problem osoby z nadwagą. Aby wyregulować poziom cholesterolu wystarczy dodawać 2 łyżki oleju lnianego do potraw. Nasiona lnu wywołują uczucie sytości dlatego też warto dodawać je do różnych dań np. sałatek. Mielone siemie lniane ma takie same właściwości jak nasiona z tą różnicą, że jest w formie sproszkowanej i nie jest wyczuwalne w potrawach. Możemy dodać zupy lub sosu a nawet do kotletów mielonych czy pulpetów. .
Pamiętajmy jednak, że spożywanie samego siemienia lnianego nie sprawi, że waga zacznie nam spadać. Musimy pamiętać o racjonalnej diecie, bogatej w minerały oraz urozmaiconej. Siemie lniane ma być tylko czy aż dodatkiem do potraw.