Mięso ze schabu króluje na polskich stołach od pokoleń. Najczęściej podawany jest w formie panierowanych kotletów, czyli tradycyjnych schabowych, ale znaleźć je można także pod postacią pieczeni, rolady czy wędzonki. Mięsne potrawy wykonane z tej części tuszy to prawdziwy klasyk kuchni staropolskiej, który bryluje na stołach Wielkanocnych i niedzielnych obiadach. Przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe jest uważany za idealne danie dla amatorów dań mięsnych. Podany w towarzystwie sosu pieczeniowego, ziemniaków czy pyz, będzie dobrym wyborem na niedzielny obiad i elegancką kolację. Jakie są jego wartości odżywcze i właściwości? Poniżej przedstawiamy zalety tej części tuszy.

Wartości odżywcze i kaloryczność schabu wieprzowego

Schab wieprzowy bez kości

Schab wieprzowy bez kości to mięso, które najczęściej wykorzystuje się do przygotowania tradycyjnych kotletów, sznycli i rolad. Kawałek mięsa, o wadze 100 gram, posiada 127 kilokalorii oraz wysoką zawartość białka- aż 24 gramy. Posiłek skomponowany ze schabu wieprzowego będzie więc dobrą opcją dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej, bowiem mięso, bez obróbki w innych produktach mącznych, nie posiada cukrów i węglowodanów. 100 gram mięsa posiada dodatkowo własności takie jak:

  • 3,42 g. tłuszczów ( 1,21 g. tłuszczów nasyconych, 1,55 g. Jednonienasyconych i 0,37g wielonienasyconych) 
  • witaminy z grupy B ( witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12)

Produkt jest również źródłem wielu makro i mikroelementów, o które szczególnie muszą dbać osoby z niedoborami. 

100 gram schabu bez kości posiada:

  • 5,00 mg wapnia,
  • 0,51 mg żelaza,
  • 27,0 mg magnezu,
  • 234 mg fosforu,
  • 387 mg potasu.
  • 49,0 mg sodu,
  • 1,59 mg cynku,
  • 0,06 mg miedzi,
  • 0,01 mg manganu

Jedna porcja schabu waży zazwyczaj około 85 gram. Kaloryczność jaką uzyskamy ostatecznie, będzie zależna od obróbki mięsa, a także na jakie dodatki postawimy. Ze schabu bez kości możemy przyrządzić tradycyjne, panierowane kotlety schabowe.

Kotlety schabowe- przepis

  1. Mięso wieprzowe bez kości kroimy na cztery części, a następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
  2. Rozbite kawałki doprawiamy według uznania, choć najlepszym rozwiązaniem będzie użycie tylko soli i pieprzu.
  3. Mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.
  4. Usmażone kotlety kładziemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Tak przyrządzone schabowe podajemy w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaków, mizerii lub surówki. 

Kaloryczność jednego kotleta schabowego o wadze 80 gram to około 280 kcal. 

Schab ze w galarecie

Doskonała potrawa na świąteczne stoły, stosowana jako zimna przekąska. Sposób przyrządzenia jest prosty, a walory smakowe są na pierwszym miejscu. Przepis podany na 1 kg schabu.

  1. Schab pieczemy, a następnie kroimy w plastry i układamy na półmisku lub na platerze.
  2. Dodajemy warzywa wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się groszek, natka pietruszki lub marchew.
  3. Na małym ogniu gotujemy bulion, do którego dodajemy żelatynę (na 500 ml buliony wystarczy 12 g żelatyny)
  4. Gdy wywar zacznie tężeć, wykładamy go na półmisek z mięsem i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Tak przegotowany schab dostarcza około 160 kcal w jednej porcji. 

Schab wieprzowy z kością 

Wbrew powszechnej opinii, kość nie wpływa znacząco na walory smakowe mięsa schabowego. Najważniejsze w jego przygotowaniu jest zwracanie uwagi, by mięso równomiernie przylegało do patelni podczas smażenia. 

Dodatkowo schab wieprzowy z kością nie różni się właściwościami i kalorycznością od tego bez kości. Wybierając odpowiedni kawałek mięsa sugerujemy się raczej tym, jaką potrawę chcemy przyrządzić. Wybitne w smaku mięso schabowe z kością można przyrządzić ze schabu złotnickiego. Jest to ekologiczna wieprzowina najlepszej klasy, pozyskiwana ze świni rasy złotnickiej. Potrawy przyrządzane z tego mięsa to nie tylko bogactwo smaku, ale także pewność jakości produktu.

Pieczony schab z kością z wieprzowiny złotnickiej 

Przepis idealny dla fanów chrupiącej i złotej skóry oraz amatorów przypraw i mocnego aromatu. Taka forma wieprzowiny sprawdzi się na niedzielny obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw. 

  • Schab złotnicki ze skórą lekko nacinamy, a następnie nacieramy oliwą i solą.
  • Obkładamy czosnkiem i ulubionymi ziołami- najlepiej sprawdzi się tymianek, oregano, kolendra lub rozmaryn.
  • Mięso pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około 30 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do poziomu 220 stopni, by mięso uzyskało odpowiednią temperaturę w środku. 

Kaloryczność: porcja 100 gram zawiera około 300 kcal. 

Schab wieprzowy- zastosowanie

Mięso ze schabu wieprzowego jest produktem niskokalorycznym. Najbardziej znana forma to kotlety schabowe, jednak istnieją także inne wariacje na temat tej części wieprzowiny. W zasadzie, w przygotowaniu potrawy ze schabu, ogranicza nas tylko wyobraźnia i inwencja twórcza w kuchni.

Zastosowanie schabu:

  1. Pieczeń wieprzowa 
  2. Klasyczne kotlety schabowe 
  3. Jako przekąska na zimno: w postaci kawałków w galarecie, ze śliwką czy w paście jajecznej. 
  4. Zimna przystawka 
  5. Bitki wieprzowe
  6. Rolady schabowe z farszem
  7. Zapiekanki 
  8. W gulaszu
  9. Na słodko- z owocami
  10. Steki schabowe
  11. Wędzony schab
  12. Do przygotowania wędlin- wędzonych lub pieczonych

Mięso schabowe posiada szereg właściwości, a jego walory smakowe sprawiają, że od lat jest nieodłącznym towarzyszem polskich kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej pieczeni lub niedzielnych obiadów bez kotleta schabowego. Jest to także produkt uniwersalny- świetnie sprawdzi się w towarzystwie owoców, takich jak śliwki czy morele, a także jako wykwintne danie czy zimna przystawka. Wszystkie te cechy sprawiają, że schab wieprzowy śmiało można nazwać królem mięs.   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *