Mięso ze schabu króluje na polskich stołach od pokoleń. Najczęściej podawany jest w formie panierowanych kotletów, czyli tradycyjnych schabowych, ale znaleźć je można także pod postacią pieczeni, rolady czy wędzonki. Mięsne potrawy wykonane z tej części tuszy to prawdziwy klasyk kuchni staropolskiej, który bryluje na stołach Wielkanocnych i niedzielnych obiadach. Przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe jest uważany za idealne danie dla amatorów dań mięsnych. Podany w towarzystwie sosu pieczeniowego, ziemniaków czy pyz, będzie dobrym wyborem na niedzielny obiad i elegancką kolację. Jakie są jego wartości odżywcze i właściwości? Poniżej przedstawiamy zalety tej części tuszy.
Wartości odżywcze i kaloryczność schabu wieprzowego
Schab wieprzowy bez kości
Schab wieprzowy bez kości to mięso, które najczęściej wykorzystuje się do przygotowania tradycyjnych kotletów, sznycli i rolad. Kawałek mięsa, o wadze 100 gram, posiada 127 kilokalorii oraz wysoką zawartość białka- aż 24 gramy. Posiłek skomponowany ze schabu wieprzowego będzie więc dobrą opcją dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej, bowiem mięso, bez obróbki w innych produktach mącznych, nie posiada cukrów i węglowodanów. 100 gram mięsa posiada dodatkowo własności takie jak:
- 3,42 g. tłuszczów ( 1,21 g. tłuszczów nasyconych, 1,55 g. Jednonienasyconych i 0,37g wielonienasyconych)
- witaminy z grupy B ( witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12)
Produkt jest również źródłem wielu makro i mikroelementów, o które szczególnie muszą dbać osoby z niedoborami.
100 gram schabu bez kości posiada:
- 5,00 mg wapnia,
- 0,51 mg żelaza,
- 27,0 mg magnezu,
- 234 mg fosforu,
- 387 mg potasu.
- 49,0 mg sodu,
- 1,59 mg cynku,
- 0,06 mg miedzi,
- 0,01 mg manganu
Jedna porcja schabu waży zazwyczaj około 85 gram. Kaloryczność jaką uzyskamy ostatecznie, będzie zależna od obróbki mięsa, a także na jakie dodatki postawimy. Ze schabu bez kości możemy przyrządzić tradycyjne, panierowane kotlety schabowe.
Kotlety schabowe- przepis
- Mięso wieprzowe bez kości kroimy na cztery części, a następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Rozbite kawałki doprawiamy według uznania, choć najlepszym rozwiązaniem będzie użycie tylko soli i pieprzu.
- Mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.
- Usmażone kotlety kładziemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Tak przyrządzone schabowe podajemy w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaków, mizerii lub surówki.
Kaloryczność jednego kotleta schabowego o wadze 80 gram to około 280 kcal.
Schab ze w galarecie
Doskonała potrawa na świąteczne stoły, stosowana jako zimna przekąska. Sposób przyrządzenia jest prosty, a walory smakowe są na pierwszym miejscu. Przepis podany na 1 kg schabu.
- Schab pieczemy, a następnie kroimy w plastry i układamy na półmisku lub na platerze.
- Dodajemy warzywa wedle uznania. Najlepiej sprawdzi się groszek, natka pietruszki lub marchew.
- Na małym ogniu gotujemy bulion, do którego dodajemy żelatynę (na 500 ml buliony wystarczy 12 g żelatyny)
- Gdy wywar zacznie tężeć, wykładamy go na półmisek z mięsem i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Tak przegotowany schab dostarcza około 160 kcal w jednej porcji.
Schab wieprzowy z kością
Wbrew powszechnej opinii, kość nie wpływa znacząco na walory smakowe mięsa schabowego. Najważniejsze w jego przygotowaniu jest zwracanie uwagi, by mięso równomiernie przylegało do patelni podczas smażenia.
Dodatkowo schab wieprzowy z kością nie różni się właściwościami i kalorycznością od tego bez kości. Wybierając odpowiedni kawałek mięsa sugerujemy się raczej tym, jaką potrawę chcemy przyrządzić. Wybitne w smaku mięso schabowe z kością można przyrządzić ze schabu złotnickiego. Jest to ekologiczna wieprzowina najlepszej klasy, pozyskiwana ze świni rasy złotnickiej. Potrawy przyrządzane z tego mięsa to nie tylko bogactwo smaku, ale także pewność jakości produktu.
Pieczony schab z kością z wieprzowiny złotnickiej
Przepis idealny dla fanów chrupiącej i złotej skóry oraz amatorów przypraw i mocnego aromatu. Taka forma wieprzowiny sprawdzi się na niedzielny obiad w towarzystwie pieczonych ziemniaków i sałatki ze świeżych warzyw.
- Schab złotnicki ze skórą lekko nacinamy, a następnie nacieramy oliwą i solą.
- Obkładamy czosnkiem i ulubionymi ziołami- najlepiej sprawdzi się tymianek, oregano, kolendra lub rozmaryn.
- Mięso pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około 30 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do poziomu 220 stopni, by mięso uzyskało odpowiednią temperaturę w środku.
Kaloryczność: porcja 100 gram zawiera około 300 kcal.
Schab wieprzowy- zastosowanie
Mięso ze schabu wieprzowego jest produktem niskokalorycznym. Najbardziej znana forma to kotlety schabowe, jednak istnieją także inne wariacje na temat tej części wieprzowiny. W zasadzie, w przygotowaniu potrawy ze schabu, ogranicza nas tylko wyobraźnia i inwencja twórcza w kuchni.
Zastosowanie schabu:
- Pieczeń wieprzowa
- Klasyczne kotlety schabowe
- Jako przekąska na zimno: w postaci kawałków w galarecie, ze śliwką czy w paście jajecznej.
- Zimna przystawka
- Bitki wieprzowe
- Rolady schabowe z farszem
- Zapiekanki
- W gulaszu
- Na słodko- z owocami
- Steki schabowe
- Wędzony schab
- Do przygotowania wędlin- wędzonych lub pieczonych
Mięso schabowe posiada szereg właściwości, a jego walory smakowe sprawiają, że od lat jest nieodłącznym towarzyszem polskich kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej pieczeni lub niedzielnych obiadów bez kotleta schabowego. Jest to także produkt uniwersalny- świetnie sprawdzi się w towarzystwie owoców, takich jak śliwki czy morele, a także jako wykwintne danie czy zimna przystawka. Wszystkie te cechy sprawiają, że schab wieprzowy śmiało można nazwać królem mięs.