Jeżeli lubimy dbać o naszą urodę w zaciszu domowym i chcemy wykorzystać do tego jak najbardziej naturalne składniki, warto pomyśleć o oleju kokosowym. Jest powszechnie dostępny na naszym rynku a jego wartości odżywcze mogą nam pomóc w codziennej pielęgnacji. Opowiemy jakie są właściwości lecznicze oleju kokosowego oraz kosmetyczne.

Właściwości kosmetyczne i lecznicze oleju kokosowego

Olej kokosowy często wykorzystywany jako balsam nawilżający ponieważ jest naturalny oraz bardzo szybko się wchłania. Wiele kobiet wykorzystuje go również jako środek do demakijażu. Powinny używać go osoby, które mają wrażliwą cerę oraz skłonną do podrażnień zwłaszcza w okolicach oczu. Ponadto jest bardzo skuteczny w zmywaniu makijażu wodoodpornego. Jeśli jednak masz doczepiane sztuczne rzęsy lepiej gdy zastosujesz inną metodę demakijażu.

Olej kokosowy również jest pomocny przy walce z przebarwieniami skóry. Wystarczy, że wymieszasz olej z sokiem z cytryny i taką miksturę nałożysz na skórę. Po 10 minutach zmyj ciepłą wodą. Nie oczekuj natychmiastowego efektu, taki zabieg trzeba powtarzać regularnie.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy na trądzikWłaściwości kosmetyczne oleju kokosowego dotyczą również skóry głowy oraz włosów. Warto co jakiś czas zafundować sobie masaż skóry głowy z dodatkiem tego oleju. Dzięki temu włosy stają się gładkie i aksamitne. Połączenie oleju, miodu i oliwy z oliwek sprawią, że włosy nabiorą lepszego wyglądu oraz będą piękne i zdrowe.
Dla Panów olej kokosowy również jest bardzo pomocny w codziennej pielęgnacji. Można wykorzystać go jako balsam po goleniu.

Olej kokosowy na trądzik

Inną właściwością oleju kokosowego jest pomoc w walce z trądzikiem. W swoim składzie ma drobnoustroje, które pozbywają się bakterii jednocześnie nie podrażniając skóry. Innym wykorzystaniem może być płukanie jamy ustnej olejem kokosowym. Pomaga w walce z bakteriami oraz delikatnie wybiela zęby. Wystarczy rano przez 10 minut trzymać w jamie ustnej łyżeczkę oleju a później jak co dzień umyć zęby.
Warto wprowadzić olej kokosowy również do swojej diety. Można na nim smażyć jak i dodać do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *