Oliwa z oliwek jest jednym z popularniejszych aktualnie tłuszczów wykorzystywanych w kuchni zarówno do smażenia jak i do sałatek. Mimo tego wiele osób zadaje sobie pytanie czy można smażyć na oliwie z oliwek, gdyż zdania nawet dietetyków są mocno podzielone. Oliwa z oliwek zawiera dużo mikroelementów oraz minerałów, połączona z warzywami w sałatce podwyższa ich wartości antyoksydacyjne.

Oliwa z oliwek – dlaczego warto używać?

Jak twierdzą naukowcy skład oliwy z oliwek pomaga nam w zrzucaniu zbędnych kilogramów ponieważ podwyższa poziom serotoniny, która odpowiada za uczucie sytości. Obniża ryzyko chorób serca jak i udaru mózgu. Zmniejsza ciśnienie krwi a także poziom złego cholesterolu. Dzięki swoim składnikom chroni przed rakiem piersi, prostaty a także jelita grubego. Oliwa jest znana również z tego, że pomaga osobom z zapaleniem stawów.

Zawiera kwas olejowy, który zapobiega tworzeniu substancji powodujących zapalenie stawów. Ciekawostką jest, że oliwa zapobiega cukrzycy a także zmniejsza ryzyko osteoporozy ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia do kości. Podstawową wartością oliwy z oliwek jest wpływ na naszą odporność a także urodę.

Oliwa z oliwek do smażenia – tak czy nie?

Zgodnie z najnowszymi badaniami oliwa z oliwek ma dużą temperaturę dymienia. CO to oznacza? Jest to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła degraduje się i wytwarza związki rakotwórcze. Oliwa ma jedną z wyższych temperatur bo ok 210 st. C.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe nie podlegają degradacji i nie utleniają się. Jest to główny powód do tego aby używać właśnie oliwy do smażenia. Ponadto antyutleniacze zawarte w oliwie powodują zmniejszenie tempa szkodliwych przemian, które są wywołane wysoką temperaturą. Tak więc smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne i zdrowe.

Pamiętajmy, że smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne pod warunkiem wyboru odpowiedniej oliwy. Oliwa powinna być czysta najlepiej extra vergine, przechowywana w ciemnej butelce oraz z krótką datą do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *