HISTORIA W PIGUŁCE
Leczo wywodzi się z Węgrzech, gdzie jest kultową, narodową potrawą. Leczo zostało rozpowszechnione w XX wieku, kiedy papryka i pomidor stały się powszechnie uprawianymi warzywami- podstawowe leczo składało się wówczas z ugotowanej papryki z dodatkiem pomidorów.
Obecnie leczo występuje w przeróżnych wariantach- mocno mięsnych, wegetariańskich, wegańskich, paello, keto. Leczo jest na tyle uniwersalną potrawą, że można ją przyrządzić praktycznie z każdych warzyw, wszystko opiera się podduszeniu składników z sosem pomidorowym.
PRZEPIS NA PROSTE LECZO Z CUKINII I PAPRYKI
Papryka i cukinia to typowo letnie warzywa, pełne bogactwa witamin, dlatego warto przyrządzić z nich coś pysznego, szczególnie w sezonie.
Papryka jest dobrym źródłem witaminy C i beta-karotenów, które pozytywnie wpływają na cerę i odporność, a także chronią układ krążenia przed chorobami i obniżają ciśnienie krwi.
Cukinia oferuje całe bogactwo dobrodziejstw- witaminy z grupy K,C, B1. Odkwasza organizm i pomaga w walce z nadkwaśnością.
Przedstawione w przepisie leczo jest wegetariańskie, jeżeli chcesz zawrzeć mięso, zamień ciecierzycę na kurczaka.
ilość: 4 porcje, czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 2 duże czerwone papryki
- 3 cukinie
- 1 cebula (opcjonalnie)
- czosnek (2-4 ząbków)
- pomidory w puszce/ sos pomidorowy/ sok pomidorowy – 500g
- ciecierzyca w puszce 400g / filet z kurczaka 400g (jeśli masz w domu twardą ciecierzycę dzień wcześniej zalej ją wodą. W dniu gotowania lecza przepłucz cieciorkę i podgotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut)
- olej do smażenia
- przyprawy:
-sól i pieprz,wedle uznania
-czosnek granulowany 1/4 łyżeczki
-bazylia 1/2 łyżeczki
-papryka ostra 1/3 – 1/5 łyżeczki w zależności od preferencji odnośnie ostrości dania
-papryka słodka 1/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Do dużego garnka wlej odrobinę oleju.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę (jeżeli chcesz uniknąć łzawiących oczu – polecam włożyć cebulę na kilka minut do zamrażarki).
- Obierz i pokrój ząbki czosnku, wrzuć do garnka na rozgrzany olej.
- Paprykę i cukinię dokładnie umyj chłodną wodą. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski lub kostkę. Cukinie pokrój w plasterki lub kostkę.
- Do podsmażonego czosnku i cebulki dodaj paprykę i odrobinę wody. Duś na niewielkim ogniu 4-5 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną cukinię i podduś kolejne 5 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, dolej do nich sos/sok pomidorowy lub pomidory w puszce. Jeśli dodajesz pomidory w puszce, dolej około 50 ml wody.
- Podgotuj całość do połączenia się składników. Ciecierzycę odsącz z puszki i przepłucz pod wodą, a następnie dodaj do garnka.
Jeżeli zamiast ciecierzycy wybierasz kurczaka, przed dodaniem go do dania, pokrój fileta w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. - Dodaj sól i pieprz oraz pozostałe przyprawy.
- Dokładnie zamieszaj całość i doprowadź – do delikatnego bulgotania. Leczo z cukinii i papryki jest gotowe!
Leczo podawaj z ciemnym pieczywem w głębokich miseczkach. Do ozdobienia możesz dodać kilka listków natki pietruszki na wierzchu potrawy.
Takie leczo to łatwy sposób na to, by faktycznie szybko zrobić smaczne jedzenie. Muszę odstawić jedzenie z torebek… i też spróbować 🙂