Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Popularność zyskała, jako danie robotników, którzy przybywali na podparyskie targowiska. Straganiarki gotowały ją całą noc, z warzywa, które było wówczas ogólnie dostępne i tanie, a nad ranem sprzedawały spragnionym ciepłego posiłku. Z czasem zaczęto wzbogacać jej smak o bulion i wino. Była to też ulubiona zupa francuskich bon vivantów, bywalców nocnych lokali, którzy pokrzepiali się nią nad ranem tuż przed powrotem do domu. Jak głosi legenda jej wielbicielem – był król Stanisław Leszczyński, który w przydrożnej gospodzie osobiście przyglądał się, jak robione jest danie, które tak mu smakowało.

Właściwości zdrowotne dania.

Cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera dużą ilość witaminy C, a także mikroelementy takie jak krzem, magnez, fosfor i cynk poprawiające odporność organizmu i zapobiegające przeziębieniom. Częste spożywanie cebuli jest elementem profilaktyki antynowotworowej. W dawnej medycynie ludowej wywar z cebuli wykorzystywano do leczenia chorób reumatycznych, a do dzisiaj zaleca się domowy syrop na kaszel z cebuli. Zupę cebulową warto jeść w okresie jesiennym i zimowym, gdyż jest mocno rozgrzewająca i pożywna. Odpowiednie jej przyprawienie solą i pieprzem, który dzięki piperynie ma właściwości odchudzające i antynowotworowe wzmocni zdrowotne działanie zupy.

Przygotowanie.

Przygotowanie zupy cebulowej nie jest trudne ani czasochłonne. Istnieje dużo wersji i przepisów. Przepis poniżej to wersja z białym winem i odrobiną brandy, idealna na jesienno-zimową rozgrzewkę. Podana ilość składników wystarczy na cztery porcje.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 średnie cebule, obrane, przepołowione i pokrojone cienkie plastry lub piórka
  • 150 ml białego wina
  • 1 litr bulionu drobiowego lub wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • kilka zrumienionych kromek dobrego chleba na zakwasie
  • 200 g startego sera (zazwyczaj wykorzystuje się Gruyere, ale można użyć każdy, twardy, który się dobrze topi)
  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy cebulowej.

W dosyć dużym garnku roztopić masło, włożyć do niego cebulę i smażyć 20-30 minut. Delikatnie i spokojnie mieszać od czasu do czasu, aż zrumieni się na złoty kolor. Następnie wlać białe wino i gotować do odparowania przynajmniej połowy. Gdy to nastąpi wlać bulion. Teraz nadszedł czas na przyprawienie solą i pieprzem oraz włączenie piekarnika, który należy nastawić na 220 stopniWarto spróbować czy ilość przypraw jest wystarczająca, warto pamiętać, że cebula zawiera dużo cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Wlać brandy i dokładnie wymieszać. Jedną czwartą zupy przelać do naczynia do zapiekania, ułożyć dwie lub trzy kromki chleba i posypać połową sera, zalać dwiema trzecimi pozostałej zupy, ułożyć resztę chleba i wysypać pozostały ser. Zalać resztą zupy. Wstawić do piekarnika na 10 – 15 minut aż grzanki i ser ładnie się zrumienią. Gdy to nastąpi – zupa cebulowa jest gotowa. Należy podawać ją od razu i jeść gorącą.

Zupa cebulowa jest jedną z najsmaczniejszych zup na świecie. Można spokojnie zrezygnować z wina. Niektórzy twierdzą, że wtedy jest smaczniejsza, bo lepiej wyczuwalna jest subtelna słodycz cebuli.

One Reply to “Jak zrobić zupę cebulową?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *