SKĄD POCHODZI TO WSPANIAŁE, WIELOZADANIOWE WARZYWO JAKIM JEST CEBULA? HISTORIA W PIGUŁCE.
Cebula pochodzi z Azji Środkowej, a pierwsze źródła wskazują na jej obecność już 5000 lat p.n.e. Warzywo to szczególnie rozpowszechnione było w Egipcie i Rzymie, gdzie spożywano ją w dużych ilościach. Od 1650 roku została rozpowszechniona w Ameryce i Europie, gdzie zaczęto jej powszechną uprawę. Dziś cebula znana jest na całym świecie jako składnik wielu dań, zarówno tych prostych jak i wyszukanych.
KROJENIE CEBULI – NAJLEPSZY WYCISKACZ ŁEZ
Cebula mimo swoich niezwykłych walorów smakowych przysparza problemów podczas jej obróbki. Po obraniu cebuli i rozpoczęciu jej krojenia, do oczu momentalnie napływają łzy, odczuwany jest również duży dyskomfort spowodowany pieczeniem. U niektórych pojawia się również katar.
Dlaczego tak się dzieje?
Po przekrojeniu cebuli uwolnione zostają aminokwasy, zawierające siarkę z których powstaje lotny związek S-tlenek tiopropanalu. Przedostaje się on z powietrzem w stronę oczu i rozpuszcza w płynie łzowym- wówczas powstaje kwas siarkowy, czyli drażniąca substancja. Ludzki organizm produkuje więcej łez, usiłując się jej pozbyć.
METODY ZATRZYMANIA ŁZAWIENIA PODCZAS KROJENIA CEBULI
- Jednym ze sposobów jest założenie okularów– zabezpieczają one oczy i nie pozwalają do nich dotrzeć chemicznemu związkowi.
- Oddychanie przez usta odpycha unoszące się do góry opary powstałe z soku z cebuli. Ta metoda działa, ale tylko podczas krojenia przez krótki czas.
- Zmrożenie obranej cebuli 10-15 minut przed krojeniem jest prostym sposobem na wstrzymanie łez. Cebula nie wytwarza wówczas tak wiele enzymów, które podrażniają oczy. Na tej samej zasadzie podziała przepłukanie cebuli zimną wodą lub krojenie nożem moczonym w lodowatej wodzie.
- Podczas krojenia cebuli warto zadbać o przepływ powietrza- wystarczy uchylić okno, czy włączyć kuchenny okap.
JAK POKROIĆ CEBULĘ W KOSTKĘ?
Kiedy już wiemy jak zapanować nad łzawieniem oczu podczas krojenia cebuli, możemy skupić się na prostej technice, która bardzo ułatwia cały proces.
1. Obraną cebulę przekrój na pół. Bardzo ważne jest, aby nie odkrajać twardej, płaskiej końcówki, znajdującej się na dole cebuli. Dzięki temu warzywo podczas krojenia nie będzie się rozsypywać i “uciekać” spod noża.
2. Jedną połówkę odłóż na bok, drugą połóż na desce do krojenia, wypukłą częścią do góry.
3. Nożem pokrój cebulę w paski, zakańczając krojenie paska około pół centymetra od końcówki. Najlepiej paski kroić dość gęsto, co około 4 milimetry- pozwoli to uzyskać drobniutką kostkę.
4. Kiedy cała połówka pokrojona jest w paski (lub “piórka”) należy ją wygodnie złapać w dłoni i pokroić w taki sam sposób, tylko tym razem w poprzek. Powstaną wtedy drobne kwadraciki. Można dosunąć nóż do końca, odcinając twardą końcówkę cebuli.
5. Pokrojoną w kostkę cebulę można wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do miseczki. Z drugą połówką (i każdą kolejną) postępujemy w taki sam sposób.
Jest to sprawdzona i szybka metoda na krojenie cebuli pozbawione łez i nieprzyjemnego pieczenia.
Wydawało mi się, że już mnie nic nie zdziwi… ale uczenie się przez neta kroić cebule???