Jajka są bardzo popularne w naszej diecie. Są składnikiem chleba, ciasta, ciastek. Jajka są bardzo smacznym jak i pełnowartościowym posiłkiem. Wiele osób zadaje sobie pytanie ile kalorii ma jajko. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Które jajko jest zdrowsze, na miękko czy na twardo?
Kaloryczność jaj jest dość duża, ale jeśli spożyjemy je na śniadanie to w ciągu dnia zostanie całkowicie spalone. Możemy zjeść w formie jajka ugotowanego na twardo lub na miękko, omleta, jajka sadzonego czy też zwykłej jajecznicy. Ostatnie badania jednak pokazują, iż te ugotowane na miękko są najzdrowsze a dla wielu z nas smaczniejsze niż ugotowane na twardo. Zgodnie z tym co mówią dietetycy jajko ugotowane na miękko ma więcej składników odżywczych na co wpływ ma oczywiście długość jego gotowania.
Czas gotowania jajka na miękko to do 4 minut. Ile kalorii ma zatem jajko ugotowane na miękko? ok. 80 – 90 kalorii a ile kalorii ma jajko na twardo? W 100 g w ten sposób przyrządzonego jajka jest 155 kcal. Wszystko zależy oczywiście od wielkości produktu oraz gatunku ptaka. Jajko jest idealnym śniadaniem dla dziecka w wieku szkolnym, osoba dorosła natomiast powinna spożyć dwa jajka na śniadanie. Ważne jest też to, że jajka mają dużo białka i tłuszczów dzięki czemu dopiero ok 3 godzin po spożyciu odczuwamy głód.
Jajko sadzone – ile ma kalorii?
Jajko możemy również wykorzystać do obiadu. Zapewne większość z nas pamięta babciny obiad składający się z ziemniaków, mizerii i jajka sadzonego. Czasem warto powrócić do tych czasów.Ile kalorii ma jajko sadzone? Jeżeli zrobimy je bez tłuszczu, gotując na parze to w jednym jajku jest 102 kcal. Gorzej sytuacja przedstawia się jeśli usmażymy jajko na maśle klarowanym. Wtedy musimy się liczyć z dużą porcją kalorii a mianowicie aż 172 kcal. Warto zatem zainwestować w parować i skupić się na dobroczynnym wpływie samego jajka.
Warto skorzystać z dobroczynnych wartości ze spożywania jajka na śniadanie. Zwłaszcza, że długo czujemy sytość i jest pełne białka.