Czy jedzenie z grilla może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Gdy tylko robi się ciepło, wielu Polaków oddaje się ogólnonarodowej rozrywce, czyli grillowaniu. Powoduje to wzrost zapytań odnośnie tego, czy aby na pewno przygotowywane w ten sposób jest zdrowe. Powszechnie grill kojarzy się nam raczej z niezdrowym jedzeniem. Nic bardziej mylnego. Specjaliści słusznie zauważają, że posiłki przyrządzane właśnie na grillu, niejednokrotnie są bardziej zdrowe i łatwiej strawne niż tradycyjny obiad. Dzieje się tak głównie za sprawą tłuszczu. Potrawy z grilla nie wymagają użycia w trakcie przyrządzania dodatkowego tłuszczu. W tym miejscu warto zadać kłam opinii, że tłuszcz który zawierają w naturalny sposób wycieka, dzięki czemu jedzenie jest mniej kaloryczne. To co ma największy wpływ na przyjmowany grillowany pokarm, to oczywiście konkretny sposób jego przygotowania. Absolutnie nie powinno się obrabiać jedzenia nad pełnym ogniem. Również należy uważać na wspomniany wcześniej wyciekający tłuszcz- nie powinien on kapać bezpośrednio na węgiel.
Ile kalorii ma jedzenie z grilla?
To chyba najczęściej zadawane pytanie, nie tylko w odniesieniu do potraw z grilla, ale ogólnie podczas planowania jakiejkolwiek diety. Najłatwiej będzie posłużyć się przykładami, (omawiam porcje stu gramowe): tak oto karkówka z grilla niesie wartość odżywczą na poziomie 300 kilokalorii. Kiełbasa? To aż 330 kcal. Zatem ile kalorii ma kaszanka? Tu już trochę lepiej, bo jedynie 220 kilokalorii (na wartość kaloryczną ma z pewnością wpływ mniejsza zawartość tłustego mięsa, kosztem zastosowania kaszy gryczanej). Przykładem prawdziwej bomby kalorycznej jest za to grillowany boczek, bo to aż 500 kcal! Zdecydowanie lepiej, a z pewnością bardziej zdrowo jest sięgnąć po mięso chude: jak drób, czy ryby. Tak oto filet z piersi kurczaka przyrządzony na grillu to jedynie 150 kilokalorii, podobnie jak filet z indyka. Jeśli chodzi o filety rybne, to bardziej zasadne wydają się dla przykładu te z chudszych ryb jak dorsz (jedynie 105 kcal), bo już np. łosoś to wartość odżywcza ponad dwukrotnie wyższa- 250 kilokalorii.
Co warto pić podczas grillowania?
Najbardziej naturalnym wyborem wydaje się rzecz jasna piwo. Warto jedynie pamiętać, że ma ono raczej sporą wartość kaloryczną, bo jedna półlitrowa porcja to już 200 kcal. Jeżeli mamy ochotę podczas grilla uraczyć się alkoholem, warto sięgnąć np. po wino. Równie doskonale komponuje się smakowo z podawanym mięsem, natomiast ze względu na mniejsze ilości wypitego trunku, zdecydowanie niższa jest również serwowana wartość kaloryczna napoju. Najlepiej oczywiście sięgnąć po prostu po wodę. Z kolei koniecznie należy wystrzegać się napojów słodzonych z powodu licznych substancji “ulepszających” smak. Skoro już przy nich jesteśmy, to także warto zrezygnować z gotowych dań na grilla, które można kupić w markecie. Zawierają one po prostu wiele konserwantów, aby podtrzymać termin przydatności do spożycia.
Reasumując, pragnę podkreślić, że jedzenie z grilla jak najbardziej może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Należy wystrzegać się bardzo tłustych mięs, lepiej sięgnąć po te chudsze. Zawsze warto sprawdzić przed zakupem skład produktu- koniecznie wystrzegamy się konserwantów. Świetnie do tradycyjnych potraw z grilla komponują się także świeże warzywa, które możemy podawać w formie szaszłyków.
Wydaje mi się, że podczas grilla to zapominamy, że ta kiełbasa, mięso w panierce… to nie są puste kalorie 🙂